Het basissalaris van Hein Schumacher, de nieuwe CEO van levensmiddelenconcern Unilever, zal tot 2026 niet worden verhoogd, zo heeft de raad van commissarissen besloten volgens onder meer persbureau Bloomberg.

Het voorgestelde beloningspakket van Schumacher werd afgelopen mei afgewezen door een meerderheid van de aandeelhouders tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. De commissarissen hebben nu besloten dat Schumacher een basissalaris van 1,85 miljoen euro krijgt, maar dat wordt twee jaar lang niet verhoogd.

Het basissalaris van Schumacher ligt wel bijna 20 procent hoger dan dat van de vorige CEO, Alan Jope. Die kreeg in 2022 een basissalaris van 1,56 miljoen euro.

Bijna 60 procent van de aandeelhouders stemde in mei tegen het oorspronkelijke voorstel van de raad van commissarissen. Daarom is besloten om Schumacher weliswaar een hoger basisloon te geven, maar dit gedurende een aantal jaar te bevriezen.

"Hoewel de meerderheid van de aandeelhouders het ermee eens was dat het vaste beloningsniveau voor de nieuwe CEO een goede afspiegeling was van de omvang en complexiteit van de functie, had men graag gezien dat de afstemming geleidelijk had plaatsgevonden, in plaats van gelijk bij de benoeming", schrijft het bedrijf in een verklaring waaruit persbureau Reuters citeert.

Het bestuur van Unilever heeft naar eigen zeggen 24 van zijn grootste aandeelhouders uitgebreid geconsulteerd en hun feedback heeft geleid tot de beslissing om de basisbeloning van Schumacher te bevriezen, aldus Reuters.

Dit betekent dat Schumacher niet in aanmerking komt voor een loonsverhoging in 2024 of 2025 en dat zijn vaste beloningsniveau pas in 2026 opnieuw zal worden bekeken door de beloningscommissie van het concern.

Enkele dagen geleden maakte Schumacher bekend dat niet alle merken van Unilever per se een maatschappelijke missie hoeven te hebben, meldde The Telegraph. Zijn voorganger Alan Jope legde daar meer nadruk op, aldus de Britse krant.

De nadruk op sociale en duurzame doelen leidde tot kritiek van activistische, op financieel rendement gerichte aandeelhouders zoals Terry Smith, die in een brief van 2022 klaagde dat Unilever "duidelijk de kluts kwijt was".

LEES OOK: 7 dingen die je moet weten over Hein Schumacher, de nieuwe baas van Unilever